joi, martie 03, 2005

Iar despre televiziunile din Romania

Daniel zicea intr-un comentariu azi ca Voiculescu vrea sa ia Prima TV - ei bine se pare ca pana la urma SBS vrea sa faca business pe plaiurile mioritice. Insa, ma apuc sa citesc interviul cu mister Tellenbach, presedintele SBS care zice cam asa:

Si cu ce vor diferi stirile dv. de ale altora?
Cred ca stirile in Romania sint prea mult focusate pe formatul de tabloid, iar noi o sa intarim si o sa ridicam calitatea jurnalelor, dar si pe cea a jurnalistilor. De asemenea, cred ca e bine sa dam importanta mai mare stirilor internationale.

Dati-ne trei atuuri ale televiziunii dv. in lupta cu concurenta.
1. Prima TV a facut deja munca de pionierat si vom avea un management foarte bun, care ne va permite sa ne dezvoltam. 2. Prima TV a construit un nume, un brand bun, si puterea internationala a SBS va fi benzina cu ajutorul careia masina Prima TV sa cistige cursa. 3. Talentul creativ pe care il avem si pe care il vom recruta este cheia succesului. Vom face un angajament hotarit ca sa recrutam tinere talente pentru ca ele reprezinta viitorul nostru. [sursa]

Ieri Petreanu zicea cam acelasi lucru vizavi de diferentiere: calitatea stirilor (si/sau programelor) precum si istoria pe care o au in spate. Eu cred ca singura sansa a SBS (sau a Prima TV respectiv) e sa devina o organizatie gen scoala de jurnalism cu foarte mult entuziasm, cam cum a fost ProTV in anii de inceput. Altfel, risca sa raman aceeasi piesa cu alti (sau poate chiar aceiasi) actori mediocri. Cica SBS o sa trimita 2 specialisti suedezi -- un CFO sau director financiar pe romaneste (ca deh, la Romanica sunt multe combinatii cu banii) si unul responsabil cu "restructurarea". Istoric vorbind romanului nu prea ii place sa i se spuna ce sa faca pentru ca el (crede ca) le cam stie pe toate asa ca io zic ca o sa fie care pe care, interesant de urmarit.