sâmbătă, martie 19, 2005

Statistici si hartzogaraie

De 15 ani nimeni nu stie cati români muncesc. Si pana acum 15 ani datele erau vopsite bineinteles. Dar e distractiv sa dai cifre si sa te certi pe ele in emisiuni televizate, dau impresia ca esti competent. Problema este mult mai importanta decat pare si provine dintr-o birocratie fantastica (cu cate 5-6 nivele de control, pe un palier de decizie - adica 5-6 semnaturi inainte sa treci de un nivel) precum si din lipsa acuta a echipamentelor care sa permita o automatizare a datelor. Si bineinteles a stiintei si deschiderii angajatilor de a folosi aceste echipamente.

Anecdotic, anul trecut cand am fost la primarie sa imi iau un cazier fiscal biroul in care lucrau doua doamne era PLIN de registre si teancuri de hartii (probabil arhivele) La intrebarea mea ca ce s-ar intampla daca as scapa o tzigare pe acolo si ca poate biroul ar arata mai elegant daca in loc de vrafuri de hartii ar trona un calculator sau doua, doamnele (trecute de prima tinerete) au devenit agresive.

Ce ar fi de facut din punctul meu de vedere? Pai pestele de la cap se impute - adica trebuie sa vina "domnu' director" sa decida ca e nevoie de calculator si ca Jeni si Sofi ar trebui sa incerce sa vada care e treaba cu ele sau sa isi caute alte locuri de munca. Iar domnu' director e decis de primar care e ales de popor. Vedeti ce simplu pare in teorie cand vii plin de entuziasm sa faci treaba in Romania? :)