marți, iunie 21, 2005

haos in pregatire

le cam tzatzaie fundu' bancarilor cu ocazia denominarii leului -- dar planul lor de trecere e unul total aiurea, este indamisibil sa nu poti sa folosesti sistemul bancar pentru 5 zile, este o dovada in plus a aiurelii din Romania. O sa trecem din nou la trocuri sau schimburi in natura, iar aurul va fi la mare cautare.

Imi aduc aminte cum a fost in UE (eram in Olanda/Franta) atunci cand au trecut de la moneda locala la euro. A fost fix de anul nou (2001-2002) si totul a mers ca pe roate, ATMuri disponibile, comerciantii cu euroi disponibili, etc. Nimeni panicat sau stresat, totul era normal.

Da, dar numai noi am reusit performanta istorica sa fim si sa ramanem blocati intr-o "tranzitie" de mai bine 15 ani, (teoreticienii au inventat paradigma tranzitie graduala -- pentru noi, vietnamezi si chinezi) tot asa cum noi suntem singurii idioti care l-au ales pe Iliescu de 4 ori ca presedinte. Iar asta cu "pregatirile pentru denominare" arata cat de mare nevoie avem de cineva din afara sa ne dea suturi in fund ca sa tinem cat de cat o directie. Acum 200 si ceva de ani au venit Hohenzolerns, acuma se numeste UE. Totul e sa profitam, ca noroc avem.

UPDATE: Via email, Iulian face urmatoarele precizari, care in ciuda aparentelor imi intaresc argumentul intrucat 1) sambata si duminica ATMurile ar trebui sa mearga, ca de aia s-au inventat; 2) o fi o diferenta de hartzogaraie, contabila etc, dar asta nu inseamna ca tre' sa creezi o problema cu rezolvarea alteia si 3) "e mai bine sa te pregatesti temeinic" un an jumate crezi ca nu e de ajuns??

"man esti un pic cam rautacios. nu uita ca e vorba de o sambata si oduminica in cele 4 zile. uite si un newsletter de la transilvania cu explicatiile de rigoare. oricat de simpatici mi-ar fi cei de la evz nu pot remarca stilulpompieristic al articolului.

si mai cred ca e diferenta intre denominare si schimbarea din circulatie a monedei. In primul rand e vorba de faptul ca vor circula in paralel doua monezi iar procesul e destul de anevoios. inclusiv cel contabil si informatic. numai cata hartogaraie in plus...

Si in alta ordine de idei consider ca e mai bine sa te pregatesti temeinic decat sa spui ca "rezolvi" intr-o zi si sa dai tot sistemul peste cap. mai ales ca nu cred ca marile banci au probleme. din pacate mai exista bcr, eurom bank, cec, tiriac si altele asemenea."

NOTA: newsletterul de la banca Transilvania este chiar foarte profesionist si pus la punct, il puteti consulta aici. Din pacate cu o floare nu se face primavara.

7 Comments:

Blogger Zdrîngu said...

In Franta, pregatirea pentru trecerea fizica la euro a inceput cu ani inainte. Iar bancile au investit sume substantiale. De aia a fost asa de usor la 1 ianuarie 2002.

6/21/2005 11:42:00 a.m.  
Blogger Dragos Novac said...

si noi stiam de denominare de un an jumate. that's plenty of time

6/21/2005 12:33:00 p.m.  
Anonymous Anonim said...

E simplu. Stiam, am investit, ne-am pregatit, am implementat programe, am facut simulari cu angajatii, etc.
Acum e momentul sa pornim sistemul. Iar daca acesta nu merge trebuie sa avem timp sa intervenim. Sambata si duminica!

De acord, ATM-urile trebuie sa mearga (normal), numai ca merg daca au in spate un sistem care le gestioneaza perfect.
Si raman la parerea ca poate ING, ABN, BT si altele pot trece fara probleme la noul sistem in 1, 2 zile. Dar oare si celelalte banci pot??!! Iar daca nu, ce se intampla?
Si o nota "antreprenoriala": daca aveti nevoie de bani s si d ofer eu cu dobanda de 40% pe luna! :)

6/21/2005 04:40:00 p.m.  
Blogger Dragos Novac said...

Iulian, nu exista cuvantul "nu pot" in management, tu stii chestia asta bine. :) Chiar si in Romania au inceput lucrurile sa se schimbe, pe ici, pe colo.

6/21/2005 04:47:00 p.m.  
Anonymous Anonim said...

De acord. Nu exista "nu pot". M-am exprimat gresit. Sa spunem: "daca toti au capabilitatile necesare". Pana la urma nu e vorba numai de bani ci si de oamenii din sistem. Si tu, la fel ca si mine, cunosti o groaza din aceia la care ma refer. Partea buna e ca in ultimul timp am intalnit si o multime din celalalt tip.

6/21/2005 04:56:00 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Pe langa principiul enuntat de prietenul Dragos cu floarea-primavara, mai zic si eu unu..cu fumul si focul...noi nu stim cat o sa fie focul, dar facem fum muult, ca sa zica lumea: ce foc mare or avea astia :-)
.....asa ne place noua, romanilor, sa ne vaitam si sa ne dam cu curu' de pamant..uuuuei, mama...suntem niste drama-queens in 2X milioane de variante :-)
adica, cum, mai, mama, stau fara card si fara bancomate 4 zile?????...alooo! cica doar 3% din populatia RO foloseste carduri...deci, cui ii pasa ca bancile se denomineaza...mai greoi?

cz: pastrand bunul simt si decenta minima, hai sa ne bucuram ca fiecare banca isi asuma responsabilitatea "indisponibilitatii temporare" si ne anunta de ea!!!
si doamne ajuta sa rezolve in termenul spus!

6/21/2005 05:23:00 p.m.  
Anonymous Anonim said...

penca m-a certat prietenul Iulian..vin cu un update la my comment:
Ideea cu denomirea..si ce vroiam sa zic printre randurile rasetelor auto-provocate..este ca perioade de "dezactivare" bancara sunt fff dese si muult mai lungi, pe parcursul unui an...doar ca voi nu stiti de ele...(ex: BNR anunta perioada de nefunctionare Craciun-Revelion +2/3 zile, penca ei inchide "unde-le" se petrece decontarea& stuff..in limbajul simplu...nu are unde sa se intalneasca bancile :-), platesti cu cardul si te miri ca nu-ti scade soldul si stuff)
Insa cand e nevoie ca BNR-ul sa iasa la rampa si sa arate cum controleaza ei un proces inaltator ce ne va pune cu un pas inainte in lupta convingerii UE-ului ca meritam....uite ce kkat se intampla...pana si salahorii se revolta ca nu merg bancomatele 4 zile!!! Penca vreau sa mai clarific ceva...din cei 3% cu carduri, de va ziceam, sa fiti siguri ca 80% sunt acei salariati ai "marilor corporatii de stat" care-si ridica banii de 2ori/luna prin reprezentanti, de te miri de ce stai la coada la ATM juma de ora...si pleaca 2 insi cu un sac pt toti colegii de productie.

Ca sa nu vorbim de mesajele care creeaza o degringolada totala cu BNR care iese pe post si zice ca merge ATM-ul pe 1..bancile care zic...fei, nu am timp sa-mi bag soft-ul si sa ma asigur ca omului i se iau/dau banii cum trebe...si alte d-astea....

cz: doamne fereste sa iasa Becali presedinte si sindicatele salahorilor sa certe bancherii ca nu merg 4 zile ATM-urile!!! am zis!

6/21/2005 06:25:00 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home