sâmbătă, martie 05, 2005

60 de zile de guvernare

Uite o analiza lunga si cam pe langa subiect a Cristianei Terenche de la ACT Media despre primele 60 de zile de guvernare ale lui Tariceanu. Practic articolul nici nu mentioneaza numele lui Tariceanu cu exceptia titlului si a sintagmei "cabinetul Tariceanu" doar o data, dar ma rog, azi sunt prost dispus si pricinos, respectiv mai putin ingaduitor.

Pe scurt, articolul pleaca de la jocul de acuze de genul na-ti-o tie - da-mi-o mie cu ministerul finantelor si Tanasescu (fostul ministru de finante) (ati facut jaf cu bugetul, ba nu, voi ati facut asta, etc, -- plictisitor). Ca si cum cearta ca la mahala cu cifre din buget carora maxim 1% din cititori le-ar intelege menirea si contextul ar avea ceva de-a face cu un mesaj coerent, altul decat despre cei 7 ani de acasa ai actorilor principali. Mai departe articolul mai spune ca "potrivit analistilor Fitch, principalul efect negativ al introducerii cotei unice va fi cresterea cererii agregate si, implicit, majorarea deficitului de cont curent."

Se pune punctul pe i cum ca nu Banca Nationala determina cursul valutar ci e un rezultat al cererii si ofertei, al pietii adica, si ca tinta de 7% a inflatiei e "realizabila". Adica un fel de Evrika, cererea si oferta sunt componente importante ale unei economii normale - ma rog, nu stiu cata lume intelege asta totusi, vezi aici.

Apoi telenovela PSD e descrisa, atat actorii cat si ultimele scene (ce legatura or avea astea cu rezultatele a 60 de zile de guvernare?), dupa aceea coruptia mentine ritmul alert al articolului si e bulversant mentionata ca si piatra de incercare a Romaniei (sic) - acest cuvant care a cam devenit sinonim cu Romania in ultimii 15 ani.

Si in sfarsit analiza se incheie apoteotic cu Basescu fiind citat ca spunand lucrurilor pe nume cum ca "o parte a media este controlata de anumite grupuri de interese". Cu alte cuvinte cititi cu atentie printre randuri si nu luati de bune tot ce vedeti prin Adevarul, Ziua, Jurnalul National sau altele. Asta daca aveti timp de pierdut sau nervi de irosit incercand sa discerneti cine scrie pe banii cui.