luni, mai 23, 2005

nedumerire

Recunosc ca m-am gandit un pic pana sa postez asta, da' fac discleimaru' ca nu am absolut nimic cu George, dimpotriva, chiar apreciez munca de pionierat pe care o face. Pe bune, in ciuda aparentelor...

Insa, uitandu-ma la subiectele pe care le trateaza pe cate 5 randuri in sectiunea de IT a Evz, stau sa ma intreb care este scopul unora din ele si care este publicul tinta al acestor randuri. Generalizand de dragul argumentului, presupun ca sunt 2 categorii de cititori - cei care se pricep si cei care habar nu au. Din 7 stiri, 3 nu sunt interesante pentru cei care nu se pricep, pentru ca oricum nu intzeleg nimic, iar cei care se pricep le stiau de mult. Iar restul, dupa umila mea parere, ar trebui sa fie in scop de educatie, pentru ca, mergand mai departe cu ipotezele, cei care se pricep sunt deja la curent cam cu 80%-90% din ce scrie acolo.

Asa ca nu mai bine ii educam pe cei care nu se pricep despre chestii ce i-ar putea indemna sa puna mana mai des pe un PC sau sa foloseasca internetul? Intreb, nu dau cu paru'.

12 Comments:

Blogger Digital Writing said...

Da niste exemple concrete, te rog.

5/24/2005 06:40:00 p.m.  
Blogger Dragos Novac said...

stirile cu problemele netscape, google personalizat si tiger 10.4.1 -- mie mi se par adresate celor care au ceva cunostinte si care afla de stirile astea pe alte canale iar cei care habar nu au, nu o sa priceapa nimic oricum.

5/24/2005 07:27:00 p.m.  
Blogger Digital Writing said...

Cred ca sunt cititori ai Evz care nu citesc in alte limbi straine, sau care pur si simplu nu au timp de asta, si care:

- folosesc Netscape si sunt interesati sa nu "fie atacati"
- folosesc google zilnic si vor sa rapidizeze putin navigarea cotidiana
- au un Mac nou, cu Tiger instalat

Treaba e ca pagina aceea nu este una 100% utilitara, nu trebuie sa fie folositoare integral. Nici un ziar nu are aceasta menire, poate doar cele de mica publicitate. In fond, la ce ne foloseste ca am aflat ca s-au intors acasa ziaristii rapiti?

5/24/2005 07:34:00 p.m.  
Blogger Dragos Novac said...

pai daca nu trebuie sa fie utilitara integral, atunci de ce mai e scrisa? Doar pentru a umple spatiul? Nu cred ca totusi stirile IT sunt ca si cele mondene, de genul ce fular si-a cumparat Andreea sau Mihaela a facut schimbul de ulei la masina.

Iar cei ce folosesc Netscape sau Apple SUNT la curent cu tot ce misca pentru ca fac parte dintr-un semgment foarte restrans de utilizatori, ce are caracteristici speciale -- i.e. stiu engleza, sunt destul de la curent cu noutatile tehnologice samd. La Google as putea sa merg pe rationamentul tau doar ca sa iti arat ca nu sunt gigi contra :)

5/24/2005 07:41:00 p.m.  
Blogger Digital Writing said...

Nu esti Gigi contra (apropo, e "Gica Contra", Gigi e Luptatorul Luminii), dar nu ai experienta in presa si nu cunosti publicul Evz. Eu nu scriu pentru cei care se pricep, pentru ca aia au publicatiile lor. Ei sunt publicul colateral (la fel cum ma uit si eu pe Cosmopolitan dupa ce a citit-o mama, dar nu fac parte din publicul-tinta).

Ai insa dreptate, nu toate stirile sunt interesante pentru toata lumea. In general insa, reactiile pe care le primesc prin e-mail sunt favorabile.

Problema in ROmania este ca nu se intimpla mare lucru in domeniul tehnologiei si de asta apelam la surse externe, in cele mai multe cazuri.

5/24/2005 07:51:00 p.m.  
Blogger Dragos Novac said...

cred ca faci o confuzie intre a nu citi pentru ca nu esti interesat si a nu citi pentru ca nu te pricepi sau nu intelegi. In cazul publicului colateral bineinteles. Informatiile alea sunt prea specializate, credeam ca e simplu de inteles.

Cat despre partea cu "nu cunosti publicul si nu ai experienta" -- e similara cu ce zic baietii de la protv sectiunea sport: "il dam pe gigi ca asta vrea publicu' si facem audienta".....pacat

si o ultima observatie: focus grupul cititorilor pe care il primesti via email ar putea fi o indicare de feedback pozitiv din partea unui segment care ar putea sa nu fie reprezentativ pentru multimea ce constituie publicul colateral. Da' poate voi aveti date specifice despre profilul publicului colateral. :)

5/24/2005 08:47:00 p.m.  
Blogger Digital Writing said...

Nu mai inteleg nimic. Deci sa nu mai scriu nimic pentru ca sunt prea specializate lucrurile pe care le scriu, dar, daca totusi scriu, sa nu se adreseze initiatilor articolele? Totul devine confuz...

Ce spun cei de la Pro tv nu se potriveste cu ce am spus eu. Daca as fi vrut sa fac audienta, as fi scris numai despre Daster, hackerul roman despre care am scris un articol in urma caruia am fost somat sa-i dezvalui identitatea sau despre faptul ca andreea balan are site "misto si cu poze".

Mi se pare oricum deplasat sa ma critici pe mine, cind sunt atitea publicatii romanesti cu rubrici de tehnologie care plagiaza la greu.

Eu propun sa lasam polemica (mai ales ca devine o cearta in public) si sa ne vedem de treburi.

5/24/2005 11:40:00 p.m.  
Blogger Dragos Novac said...

George,

departe de mine gandul de a vrea sa ma cert sau sa polemizez si imi cer scuze daca ai luat personal ceea ce am spus, in nici un caz nu asta este scopul.

Eu am crezut ca schimbam idei intr-un mod constructiv si daca te uiti la firul discutiei cred ca asta a fost pana la un moment dat:

eu: unele din stiri sunt poate prea tehnice pentru nivelul de interes al cititorului;
tu: chiar daca sunt tehnice sunt interesante in mod colateral pentru unii care nu au timp sa le urmareasca;
eu: cei care au nivelul de tehnicitate pentru a intelege folosesc alte canale, nivelul e prea ridicat pentru restul (media) audientei.
tu: cunosc mai bine audienta, am experienta in presa, in comparatie cu ceilalti nivelul rubricii e bun oricum, etc.

Credeam ca discutam pe argumente, spune tu unde se termina sirul lor de mai sus. Si mai cred ca esti de acord ca lucrurile bune rezulta in urma schimburilor de pareri si a controverselor.

Sper ca ai inteles ce era de inteles. :)

5/25/2005 12:26:00 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Hei, Dragos! Mai lasa-l în pace pe dom' profesor! Nu stii ca-i persoana importanta...cadru universitar!?! A inventat apa calda, iar acum o patenteaza! Si acum - lasând gluma la o parte - sa dam cezarului ce-i al cezarului : acest George... e si el, acolo...un mic trepadus lipsit de opinie proprie.

5/25/2005 06:27:00 p.m.  
Anonymous Anonim said...

George nu mai da altora explicatii despre ce scrii tu si de ce scrii...cui nu-i convine ce scrii sa nu mai cumpere ziarul...
Nu de alta dar sunt niste oameni care se cred superiori (pot spune ca se cred destepti) din motive derizorii si nu au altceva de facut decat sa caute nod in papura...si vezi ca ei "le au foarte bine cu internetul,tehnica etc. si sunt documentati" ..numai sa nu-i iei la intrebari...
A...si cand vor ajunge ei la nivelul tau de pregatire profesionala ( desi daca nu au reusit pana acum sa ajunga ..de acum incolo nici vorba )..atunci au voie sa vorbeasca ...pana atunci ciocu` mic si joc de glezne baieti!

Multa bafta! Si nu incerca sa te cobori la nivelul lor ca dai de petrol...pe bune!

5/26/2005 01:42:00 p.m.  
Blogger Dragos Novac said...

Gelu -- iar esti nepoliticos

Anonymous -- bravo, ma bucur ca ai prins sensul, esti cel mai bun, tine-o tot asa.

5/26/2005 03:34:00 p.m.  
Anonymous Anonim said...

George
Ma referam la Gelu....ca de Dragos mi-am dat seama ca sunteti prieteni de mai demult...mai bine zis citisem despre el la tine pe blog...
Oricum parerea mea ( nu dau cu paru ) e ca atunci cand ai "nedumeriri" nu scrie la tine pe blog ca nu e obligat omul sau poate chiar ca nu are timp sa citeasca si blogurile altora...asa ca pt. comentarii putea sa iti posteze un mesaj...
Bafta !

5/27/2005 10:47:00 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home