vineri, aprilie 29, 2005

cand ti-e lene...

...sa faci un articol de 500 de cuvinte despre cine si de ce se mai uita la teve in general si/sau de ce e execrabila televiziunea in particular in Romania, intri pe internet si faci copy/paste. Macar omu' a relatat exact de la fata locului, ii dau credit pentru asta.

ploile

iata cum natura da in vileag cazuri grave de deturnare de fonduri publice. Ca tot se intreaba lumea cand merge la munte "de unde naiba au astia bani sa isi faca viloaie d-astea?" Voila. Dar, sigur, sunt oameni invidiosi pe succesele altora, succese in munca, bineinteles, if ya know what i mean. :)

si apropo de bani aruncati aiurea, uite un gen de proiect unde numai spagile sunt importante, am prieteni multi implicati in proiect si studiile de fezabilitate aferente care mi-au zis ca totul e un mare fas. Asa ca asteptam binisor 2007 sa vina UE sa ne dea si autostrazi.

jurnalistii din Irak

tre' sa imi dau si eu cu parerea, desi Valachus e in liniile in care gandesc si eu...cei trei o sa sfarseasca nasol si e 100% pe barba lor, circul din piata universitatii si/sau din parlament doar este o forma foarte clara de a arata (a cata oara oare?) de ce Romania este o tzara de cacat atunci cand vine vorba de decenta, bun simtz si civilizatie pana la urma. Vorba unui taximetrist azi: "bai frate, maine ii face eroi p-astia si ei au murit din lacomie si prostie".

Iar apropo de retragere luati de aici parerile romanilor.

bloghist...

...sau blogăr, this is the question...tot incerc sa il conving pe George ca bloghist suna ca dracu' in limba romana si el imi argumenteaza ca din moment ce nu incalca regulile limbii romane si a inceput sa suie pe panta cu bloghistii gaseste nenatural sa dea inapoi si sa adopte un termen ce suna mai putin oribil.

Hmm, mie mi se pare ca suna ca dracu' (ca un fel de secta) si nu sunt singurul, sunt de acord ca e o chestie de gust pana la urma, dar de aici si pana la a nu rectifica ceva pentru ca ai apucat sa le-o spui studentilor sau sa o dai la gazeta...mi se pare cale lunga. Pacat, pentru ca mr. G e si formator de opinie si formeaza ceva nasol in momentul asta. Asa e si in business cateodata, nu cea mai buna solutie prevaleaza, ci doar un context, aiurea de cele mai multe ori. Sa nu vorbim de istorie :)

vineri, aprilie 22, 2005

oopsie

dimineata devreme asteptand un taxi sa ma duca la aeroport observ cu surprindere ca acum vreo 3 ore Iliescu a pierdut la o distanta considerabila de vreo 400 de voturi sefia PSD, dupa ce aseara s-a dat in stamba adresandu-se in prim plen cu "dau cuvantul tovarasului Nastase". Wow, nu ma asteptam, este caderea unui simbol, prezenta lui Iliescu in prim plan reprezenta/reprezinta exedmplificarea foarte buna a unui popor dupa chipul si asemanarea conducatorului. Primul semn ca lucrurile se schimba a fost ca nu a mai putut candida la presedentia tarii (ar fi facut-o daca s-ar fi putut, sunt sigur) iar acuma se pare ca "cainele turbat, in nemernicia lui, a muscat mana stapanului lui, care l-a crescut" :D

Este caderea unui simbol, evident, Geoana e slab, fapt dovedit atunci cand a candidat la primarie, insa el e tranzitia necesara de care aveam nevoie in 91-96 si care se intampla de abia 10 ani mai tarziu. Probabil e semnul ruperii PSD cu migrarea catre PRM a aripii Iliescu.

enjoy the weekend!

joi, aprilie 21, 2005

paradoxu' zilei

luat azi metroul - ultima smecherie de a ajunge rapid de la universitatii la aviatorilor la pranz in Bucuresti, din cauza, ati ghicit, traficului oribil - si acolo vazut un grup de vreo 8 tzigani (mama, tata, bunica si copii - de la sugaci pana la 8-9 ani cred) care se manifesta foarte galagios, agresiv si deranjant, si care, mai mult, putzeau. Fix langa ei, pe scaun, o domnisoara foarte prezentabila ce citea imperturbabil despre civilizatia micineana, whatever that could be.

btw, cum dracu' sa nu discriminezi impotriva lipsei de bun simtz, de civilizatie si de curatzenie? Pardon, a tziganilor.

miercuri, aprilie 20, 2005

femei incompetente sau doar incompetenti?

Turcescu in Cotidianul de azi:

"Departe de mine gindul ca esecurile inregistrate pina acum in politica de aceste doamne ar trebui sa ne determine sa ne pierdem increderea in capacitatea femeilor de a se impune pe scena publica. Putem spune, cel mult, ca, in unele cazuri, presedintele Traian Basescu a mizat gresit pe capacitatea unora dintre aceste colaboratoare de a se adapta la mediul politic. Nu e exclus ca, in timp, Anca Boagiu, Roberta Anastase sau Mioara Mantale sa reuseasca sa se impuna in viata politica. Dar, deocamdata, este cit se poate de evident faptul ca, in afara Adrianei Saftoiu si a Laviniei Sandru, noul val feminin al politicii romanesti s-a spart inainte de a fi ajuns la mal."

Desi poate are dreptate nu mi se pare cea mai desteapta observatie, pentru ca pare super misogina, adica exact atitudinea celor de la Catavencu de care cam toata lumea prin oras stie. Mai degraba trebuie remarcat urmatorul aspect: la nivel public nu exista oameni bine pregatiti si care sa faca fata cerintelor posturilor. Practic cand vrei sa iti faci o echipa nu prea ai de unde alege, iar daca mai iei in considerare si increngatura de combinatii politice ce te fortzeaza la multiple limitari intr-o alegere optima...

Prin urmare, doamna consilier nu face exceptie insa sunt nenumarate alte personaje care si-au dovedit incomptenta crasa in situatii mult mai evidente si mai dureroase decat la un concurs de genul "stii si castigi" al unui jurnalist care se diferentiaza pentru simplul fapt ca e mai tanar si vorbeste mai pe intelesul tuturor decat pentru ca ar fi neaparat mai bun. Sper ca articolul de mai sus e doar o scapare.

luni, aprilie 18, 2005

despre bloguri in patru mii de caractere

am niste prieteni ce editeaza o revista de cultura care in scurt timp cred ca poate deveni Dilema 2, daca fac lucrurile asa cum ar trebui. (sorry, no url, inca nu au sait, da' o sa vina) Pentru ultimul numar m-au rugat sa scriu un articol despre bloguri si a iesit ce e mai jos:


Un blog este un set de pagini web completate relativ frecvent pe internet si in care articolele publicate sunt afisate in ordine invers cronologica (adica ultimul publicat apare primul). Articolele pot fi sub forma de comentarii, pot fi puse linkuri misto, stiri sau evenimente. Poate fi orice prezinta interes pentru autor de fapt – este un fel de loc de dat cu parerea, obiectiv sau subiectiv, dupa firea fiecaruia

In principiu un blog este o sursa alternativa de informare. E locul in care poti sa comunici si sa primesti raspunsuri rapid.Evident, poti asta si in o mie de alte feluri - care e avantajul? Blogul iti permite sa te gandesti inainte. Sa rumegi cuvintele. Sa fii impulsiv si calculat, simultan. De aceea unii entuziasti preziceau ca blogul va reprezenta moartea emailului. Exagerat desigur, insa ideea are ceva substanta. Un blog este un forum si un loc de invatare. Un loc in care poti sa iti sintetizezi ideile despre lucruri noi sau cool de care afli in orice moment. Si accesibil de oriunde – puterea internetului.

Poate fi pagina ta personala in care spui lumii ce te mai intereseaza, ce ai mai citit misto in ultima vreme sau ce muzica ai mai descoperit. Un fel de jurnal, dar mai complex. Cu un blog poti sa arati ce stii. Poate deveni unealta ta de marketing – prin unele medii de afaceri americane se spune ca daca nu ai blog nu existi. Pare exagerat, dar atunci cand cauti sa te angajezi vei fi cautat pe internet, din ce in ce mai multi fac asta. Si cu blogul iti poti crea o imagine mai buna si mai completa decat cea data de un cv sec de o pagina.

Pe de alta parte, un blog poate deveni o unealta pentru promovarea unei afaceri. Poate aduce increderea potentialilor clienti pentru ca le vorbeste despre subiecte de interes comun. Poate avea pareri similare sau contrare cu ale lor despre ultimul articol din FT sau Evenimentul Zilei. Sau Betonuri. Mai mult, este o unealta de PR foarte buna. Mai buna decat un comunicat sec al unei companii ce iti spune noutati intr-un mod anost. La care nici macar nu poti sa pui intrebari sau sa comentezi. Si, mai interesant, fondurile de investitii de prin Silicon Valley, un loc unde apar idei inovatoare din greu, recomanda directorilor firmelor in care investesc sa tina un blog. Si chiar sunt multi astfel de directori ce o fac, facilitand astfel accesul la informatie din orice colt al globului. Practic asta inseamna ca distanta nu mai reprezinta o scuza pentru a nu fi la zi cu ce se intampla in industria ta.

Unele companii folosesc blogurile pentru a obtine feedback de la clientii lor vizavi de produsele pe care le comercializeaza. Masini, aspiratoare sau playere de mp3. Si, pe langa utilitatea evidenta, este mai rapid si mai economicos decat obtinerea de astfel de informatii de pe canale clasice. Unii fac si bani de pe urma blogurilor. Ceea ce au de spus e interesant si genereaza trafic, capitalizat prin publicitate.

Cele mai interesante bloguri sunt scrise direct si sincer, cu un limbaj simplu. Si cel mai bun indicator al calitatii unui blog este traficul pe care il genereaza – sau comunitatea ce se dezvolta in jurul lui. Oamenii cu care comunici zi de zi, chiar daca nu activ, pentru ca multi prefera sa stea deoparte doar sa citeasca, nu sa si interactioneze.

Momentan sunt vreo 9 milioane de bloguri create in lume, insa putine sunt active, si si mai putine sunt de calitate. Desi e accesibil oricui, nu oricine poate sa tina un blog. Pentru ca a bloga inseamna a comunica, pur si simplu. Si sunt foarte multi oameni care nu pot comunica nici direct, cand stai de vorba cu ei. Iar din cei care cat de cat pot comunica si mai putini sunt cei ce au ceva interesant de spus.

In Romania blogurile au aparut timid, acum vreo cativa ani si sunt mai mult personale decat cele ce trateaza subiecte serioase. In general cei ce le scriu sunt oameni care au de a face cu un calculator si internetul in viata de zi cu zi iar numarul lor va creste, sunt sigur.

Si da, sunt autor de blog. Cu ajutorul lui inteleg mai bine lucrurile de care sunt interesat si schimb idei cu altii care au aceleasi preocupari ca si mine. Mai mult, astfel imi promovez firma, si tin legatura cu clientii sau cu potentialii parteneri interesati de serviciile ei. Plus, ca astfel am cunoscut o gramada de lume interesanta cu care am multe lucruri in comun si de care altfel nu as fi putut da.

(pus si la Prinsea)

sâmbătă, aprilie 16, 2005

dimineata pe racoare

nu prea sunt o persoana sociabila dimineata, mai ales sambata cand trebuie sa ma scol devreme - ei bine dimineata asta la cafea m-a binedispus Adi cu impresiile lui de la SMAEB. :)

bucurati-va de weekend!

joi, aprilie 14, 2005

super bizi

m-am implicat in niste chestii misto in ultima vreme, sper ca in curand sa se vada niste roade insa. Din pacate nu prea mai am timp de una-alta, dar rapido-rapido am pus deoparte niste treburi cul de aprofundat pentru mai tarziu:

finladezu' asta care isi face doctoratu' in lancaster si care scrie despre niste chestii in care de mult vreau sa imi bag nasu' la nivel mai avansat. (tipu' a lucrat si la nokia, o companie ce are respectu' meu printre altele si pentru designul industrial care rupe)

tot legat de nokia, via Ross - daca va intereseaza cu ce se mai intampla prin mobile space -- o pagina catre o prezentare a 2 tipi de acolo la stanford despre "people, computers and design". N-am apucat sa ma uit pe ea, da' subiectu' ma intereseaza.

finally, cineva m-a sfatuit sa recitesc crossing the chasm a lu' geoffrey moore - ei bine, tocmai am gasit ca are un podcast la IT Conversations -- daca sunteti interesati, anul trecut am linkuit la argumente un videocast al lui despre software industry.

later

miercuri, aprilie 13, 2005

"intoxicarea presei"

Base spune ca in cazul jurnalistilor din Irak presa romaneasca a intoxicat EXTREM de mult, pe al doilea loc in top dupa ce au vopsit masa despre decembrie '89. Acuma, nu ma surprinde prea mult, e o inertie a "cincinalului in 4 ani" si deci nu se pune, exercitiul era similar - insa as fi curios cat de mult a nimerit-o Mile Carpinisan.

update: linku' ala vad ca nu mai merge, uite aici altu' (scroll, ca e mai jos)

romanu' - acest haplea al UE

titlu de articol despre problemele romanilor: "O intrebare legitima: "Voi manca mai bine din 2007?""

Asta e o chestie pe care o gasesc stupida la formatorii de opinie, in general cei care isi dau cu parerea despre economia romaneasca sau specific prezinta realitatile romanesti in contextul UE. Daca, presupunand prin absurd, titlul s-ar transforma in: Vom munci mai eficient din 2007?, cu corolarul - vom munci de fapt in 2007? Sau, poate mai interesant -- voi munci cu folos din/pana in 2007?

Practic, spunand lucrurilor pe nume, UE va reprezenta cineva care ne va mana de la spate sa muncim. Mai mult si mai bine. Fie direct - trebuiesc indepliniti indicatorii macroeconomici, fie indirect - mai multa concurenta.

Acuma, cu tot respectul, in Romania or fi mai multi pensionari sau/si oameni amarati si simpli ce traiesc de pe o zi pe alta si nu prea inteleg lumea pe care sunt, lucru reflectat de altfel si prin votul catre Iliescu si catre pesede din ultimii 15 ani. Dar m-am cam saturat sa se continue cu punerea batistei pe tzambal: in anul 2005 problema (majoritatii) romanilor este ca ei muncesc PUTIN si INEFICIENT.

Asta cred ca trebuie sa devina problema nationala - nimeni nu moare de foame in Romania, sa fie clar, insa toti striga au fara sa ii doara, doar ca sa previna. Si lenea a devenit sport national dupa 50 de ani de amorteala. Perpetuat de Iliescu si Nastase, ca sa nu existe ambiguitati. :D

marți, aprilie 12, 2005

prezent devine gindul

mai demult aveam un coleg care atunci cand ii ceream vreun raport zicea ceva de genul "imediat, vi-l fac pe genunchi" adica pe loc si in graba - iesea prost de cele mai multe ori. Asa imi pare si ziaru' lu' dinescu si popescu - facut pe genunchi. (de regula cotidianul schimba url-ul cand trece articolu' in arhiva - pe scurt articolul indicat specifica faptul ca CTP n-a cazut la pace cu Turturica pentru numele ziarului)

chelsea inscrie si nu cred ca poate rata calificarea

tocmai a dat lampard un super shut deviat de nemti in proprie poarta. Englezii sunt meseriasi pentru ca au un super antrenor in ciuda antipatiei pe care o au pentru Mourinho presarii sportivi de la noi (nu de alta, dar i-a lasat fara paine pentru ca l-a ars pe Mutu :D). Un prieten de-al meu stiu ca sufera rau pentru nemti acuma. :)

UPDATE: Bayern a egalat si Drogba a facut de 2-1, s-a cam terminat. La Milano cica fanii italieni isi dau in stamba si meciul e suspendat. Detalii la Eurosport laiv.

2 - nemtii nu s-au lasat si au revenit la 3-2 exact in ultimul moment al meciului. Ambitiosi, mi-au adus aminte de meciul in care Man United si-au furat 2 goluri in prelungiri.

yam

foarte misto de la fratiorii de peste prut - "serviciu de colectare si afisare de stiri din Republica Moldova" Saitu' ofera si rss, bravos.

da-o mai departe

Valachus observa foarte bine treaba (pardon, evenimentul de piar) cu mersu' pe burta al ziaristilor (multi) platiti de porsche sa mearga la un draiv test in Tg. Mures si care s-a soldat cu uciderea unei persoane si ranirea grava a alteia. Ma fac ecoul postului lui cu ocazia asta, sa afle tot boborul cum e cu relatarea jurnalistica. In cazul asta se pare ca doar ziarul Bursa a fost gigi contra si a semnalat-o.

Btw, saptamana trecuta am uimit pe cineva ce are legatura cu breasla ziaristilor dar e de varsta mai frageda si respectiv mai la inceput cand i-am emis teoria cu articolul pe o ciorba ca practica in industrie. Am adus ca exemplu studiul de caz clasic cu domnul Rosca la auzul careia i s-a luminat faza si a clarificat-o ca ciorba e de fapt megane. renault megane. :D

iar despre brendingu' romaniei si altele

aflata azi la soft21 - cica presedentia Romaniei lucreaza la un proiect de brending national cu consultanti internationali - cel ce mi-a zis a fost cam confuz daca era vorba de chiar wally ollins sau cineva de calibrul lui, dar e de bine oricum.

Tot acolo am aflat de infiintarea Scolii Normale Nationale (wow, pe sait scrie ca e de prin 2001) pentru "supercreiere"(urasc expresia asta ca si superdotati, etc) si despre faptul ca Guvernu' a mai pus-o de o strategie nationala de export, ca parca de strategii ducem lipsa la nivel national. Oricum, impresia mea a fost ca sunt cateva lucruri pe tzeava si care sunt in curs de cristalizare in curand. Inclusiv in cazul oamenilor de decizie de prin ministere si care ar trebui sa se ocupe de proiectele publice legate de software.

aparatura

baietii care au facut varianta romaneasca a engadget et all (idee preluata de pe acolo de altfel) s-au cam dat la fund, adica nu au mai updatat de fo luna, si saitu' nu e functional. pacat, era nevoie de saituri ca ale lor in peisajul online de la romanica.

alt gen de afaceri in Romania

din ciclu' daca esti cinstit esti prost pe care l-am atins luna trecuta cu mister Gigi Becali - se pare ca pana la urma treaba de la Siveco a fost pe bune. Io cred insa ca nu va fi nimic mai mult decat niste reportaje prin presa pentru ca nu cred ca Siveco isi permitea sa nu se acopere de contracte bazate si parafate de o armata de avocati. La cati bani au luat acest scenariu ar fi prostie pura din partea lor. Desi...:P

Cel mult, desi ma indoiesc, o sa cada niste capete de prin nivelele doi sau trei din ministere. Dar o sa cada in sensul in care o sa fie repartizate in alte departamente, o tactica atat de draga celor din MI cand mimau actiunea contra cadrelor corupte.

Mda, si io incercam sa conving lumea de contrariu.

luni, aprilie 11, 2005

la misto

ceea ce se intampla la FRF este absolut incredibil. Bucatzica din viata Romaniei, si noi visam la o viata civilizata, avans, UE and stuff. Vai mama noastra, cu mioritza ei cu tot.

pentru cei carora le place baschetul

de la boingboing - super aruncari la cosh, cam nerealiste da' se pare ca sunt pe bune totusi :) (se deschide in QT)

evenimentele saptamanii in Bucuresti

Festivalul Teatrului de Comedie (vazut aseara Mansarda la Paris cu vedere spre moarte jucat de cei de la Teatrul National din Cluj - mmminteresant) - orele sunt cam prea devreme pentru mine - 5-6 dupa masa [sait oficial]

de asemenea, pentru amatorii de filme independente - B-Est Bucarest International Film Festival, tot la ore inaccesibile pentru mine, din pacate, in weekend sper sa pot sa prind ceva. [sait oficial]

btw, daca tot sunt la evenimente culturale in Bucuresti, tot intentionam sa amintesc dar tot uit for some reasons - MNAC si evenimentele legate de MNAC nu trebuiesc ratate. Pentru updates sau alte evenimente tari urmariti-i pe baietii de la 2020.ro sau cei de la feeder, fac treaba buna. Luna viitoare e de retinut ca intr-un weekend (pe 14 cred) o sa puna muzica 2 deejay din Anglia si urmatorul weekend muzeul o sa fie deschis toata noaptea.

sa ne destindem dupa masa


gasita pe forumu' freeex - linku' de baza e aici. Din cate am inteles poza a aparut si in varianta de hartie a ziarului, da' n-am confirmarea.

duminică, aprilie 10, 2005

Videanu

Nu stiu daca tipul e bun sau nu, are 4 ani in care poate sa demonstreze ce si cum si de obicei trebuie sa ii dai o sansa unuia pentru a vedea de ce e in stare. E drept ca prima impresie conteaza dar Videanu are 4 ani si un context favorabil sa arate ca senzatia de chelner e doar o speculatie rautacioasa a romanului de rand. :).

Cristi are insa alta parere in ciuda argumentelor mele, sustinand ca Videanu nu are legitimitate datorita numarului mic real de oameni care l-au ales precum si datorita imaginii pe care si-ar fi stricat-o pentru ca a incercat sa vorbeasca si pe limba electoratului lui Vanghelie. Discutia noastra s-a intins si la idei pro si contra votului uninominal.

steaua dinamo si un pic mai mult

azi e un meci de fotbal care atunci cand eram mai mic m-ar fi entuziasmat si trimis pe stadion. Acuma insa nu are absolut nici o valoare pentru mine, jocul in sine e mediocru, iar felul in care sunt aranjate lucrurile te fac nici macar sa te simti bine ca ai facut o plimbare pana pe stadion. In plus, am auzit ca micii becali iar au facut smecheria cu specula de bilete, iar le-au luat pe toate si cand te trezesti inghiontat sa cumperi se mai uita si urat la tine daca nu iei. Ma rog, asta e farmecul Romaniei daca vrei sa fii optimist si sa nu cazi in faza aia cu "nici in o mie de ani nu ne mai civilizam" pe care incerc sa o ocolesc in astfel de cazuri de rahat.

Btw, ia uitati ce discrepanta este intre mediile salariale in Romania si ce se vehiculeaza in fotbal. Cei de la Dinamo de exemplu iau 12.000 de dolari la victorie, 4.000 pentru egal si "numai" 2.000 pentru infrangere."

Pentru comparatie, un salariu mediu pentru un dezvoltator de software cu experienta in Romania e intre 5 si 700 de euro, iar pentru un project manager bun poate ajunge la 1000-1200 (depinzand de marimea firmei poate merge si mai sus). Un middle manager bun intr-o firma de audit de exemplu are 1200-1500 pe luna, iar un partener are vreo 2000-2500.

Acum, cum de este posibil ca cei din fotbal sa castige MULT mai mult? O prima observatie este ca modelul lor de afaceri pleaca de la transfer de fotbalisti in strainatate, unde piata este peste nivelul Romaniei - adica transferul unui fotbalist sau doi acopera bugetul anual al unui club mare. (cateva milioane de dolari). Deci marimea pietii lor ar fi o prima premisa, desi exista nuante.

O alta observatie este ca banii dati jucatorilor ca si salarii sau bonusuri sunt negri, adica nedeclarati sau trecuti ca si donatii in cel mai bun caz. Asta inseamna ca nu sunt purtatori de taxe. La un salariu de 1000 de euro pe luna taxele date statului sunt cam tot pe acolo de exemplu.

Apoi, in cazul transferului in strainatate mai sunt alte smecherii, in principiu tot pentru ocolirea taxelor si/sau a cluburilor mici de unde provine jucatorul pentru a primi o cota parte cat mai mica din transfer. Declararea unei sume de transfer mai mici este o modalitate, insa in ultima vreme se pare ca smecheria nu mai merge cu cluburile serioase din Europa - o explicatie a redirectinarii transferurilor catre Asia sau fostele republici sovietice.

Deci la plusuri - targetul este vanzarea a cativa jucatori la sfarsitul campionatului, astfel incat din banii aia sa acoperi cheltuielile si sa dai partea fiecarui actionar.

De ce nu e un model bun? O data pentru ca e ilegal - respectiv shunteaza statul de niste taxe considerabile. Apoi pentru ca modelul se bazeaza doar pe 2-3 jucatori care teoretic ar trebui sa fie mai buni si care sa tina echipa anul urmator - model foarte riscant. Asta se mai reflecta si in calitatea jocului, cei 2 sau 3 vor vrea sa iasa in evidenta in detrimentul echipei si asta se va reflecta in rezultatele echipei si implicit in perfomanta clubului.

Cum ar fi modelul mai bun? Obiectivul principal este ca echipa sa faca perfomanta - asta inseamna o continuitate la nivel de jucatori si antrenor. Asta inseamna investitii la nivel de infrastructura - stadion decent, baze de pregatire, etc. Asta inseamna ca modelul de business va depinde mai putin de vanzarea unui jucator si mai mult de vanzarea de bilete si materiale de marketing - factorul ccel mai important in orice model de afacere. Plus accesul la niste surse de bani foarte mari date de catre FIFA/UEFA ce rasplatesc perfomanta la nivel european, si la care Romania a avut acces doar anul asta din ultimii 15 prin Steaua in cupa UEFA. (Exceptia asta s-a intamplat datorita aducerii unui antrenor bun in ultimul moment si de care, se pare, Gigi isi bate joc in cel mai pur stil romanesc)

Ei bine, de ce nu se face asa ceva in Romania? In primul rand pentru ca investitiile dureaza pana isi vad roadele, si e mult mai la indemana sa iei niste bani usori in fiecare an chiar daca te injura fanii ca echipa merge slab si ca tu o descompletezi. Apoi, pentru ca modelul asta cu jucatori vanduti rapid inca este permis de o legislatie usor de pacalit.

Wow, m-am lungit la scris si plecasem doar de la derby. :)

casnic duminicale

o zi absolut superba afara, cafeaua abureste in fata si tocmai am re-descoprerit un cd vechi cu niste selectii de jazz....cred ca azi imi iau liber in a doua parte si ma duc sa zac la soare. Asta pentru ca mi-a fost lene sa ma duc ieri sa imi cumpar bicicleta, cea veche e irmediabil inutilizabila.

sâmbătă, aprilie 09, 2005

mai mult despre Romania ca si brand

si apropo de brenduirea Romaniei, articolele pe tema din Dilema - pe care vi le recomand - insista pe descoperirea a cine suntem noi cu adevarat. Pentru ca brandul, nu-i asa?, este o promisiune a ceea ce esti tu in realitate. Insa increngaturile, magariile si cotonagelile ce se intampla pe aici in viata de zi cu zi nu sunt sigur ca ma fac sa vreau sa le am impachetate frumos si comunicate si mai frumos.

Pe de alta parte, eu cred ca totul pleaca de la publicul tinta precum si de la obiectivul (de preferinta cuantificabil) unei astfel de campanii. Cum spuneam acum cateva saptamani, preferinta mea se indreapta catre oamenii tineri interesati sa descopere ceva cool, nu doar Brancusi, manastiri sau alte valori traditionale. De altfel asta a fost reactia de acum 2 zile a unui francez cu care am luat masa si care a zis ceva de genul: "I love Bucharest, it's a cool place to be"

brenduirea Romaniei

Campania initiata de Dilema s-a incheiat acum doua saptamani si a fost publicata in numarul de saptamana trecuta. Cititi singuri cam ce a iesit - pe mine m-a distrat aia cu "Luaţi România, acum la preţ de Republica Moldova!"

neseriosi si barfitori

Care e primul lucru ce va vine in minte cand va ganditi la romani? Impulsiv al meu e legat de neseriozitate. Insa, daca e sa dau un raspuns mai complet, as spune ca e o combinatie de neseriozitate, agresivitate, creativitate si inteligenta. Sunt si bune si rele, se pare ca cineva a avut ideea sa faca si un studiu pe tema asta -- strainii de exemplu spun despre noi ca nu suntem onesti, punctuali si nu ne tinem promisiunile, adica tot neseriosi intr-un cuvant.

Nimeni nu e perfect, noi cred ca avem niste calitati native de netagaduit, iar provocarea pentru strainii care lucreaza cu romanii este exploatarea acestora in ciuda neseriozitatii. Ca atunci cand ni se pune noua pata...:)

ziarul averea

aseara am auzit ca cica Rosca Stanescu ar fi facut o echipa bunicica la ziarul Averea, ce va fi curand lansat pe piata. Bunicica in sensul in care media de varsta e relativ scazuta, ceea ce e de bine. Sa vedem insa si cum vor fi scoliti - stiti vorba aia - "cum e sluga si stapanu' "

joi, aprilie 07, 2005

contra-post

apropo de experienta mea pozitiva cu liceeni azi, ia uitati ce s-au inflamat spiritele tocmai pe o idee inversa - mitocania, post bazat pe observatii culese in mare parte intr-un liceu. Unde-o-fi adevaru'? :P

30 de ani

ce au facut altii pana la varsta asta adica:

Mark Twain published his first short story, "Jim Smiley and His Jumping Frog."
Danish novelist Hans Christian Andersen published his book of fairy tales.
Nat Turner led a slave rebellion.
U.S. mariner Moses Rogers made the first ocean steamboat voyage.
Donald Trump persuaded bankers to lend him $80 million so he could buy the Commodore Hotel.
Samuel Morse's assistant, Alfred Lewis Vail, devised Morse code.
Physicist Armand H. L. Fizeau measured the speed of light.
Dr. Narinder Kapany invented fiber optics and designed a glass gastroscope which can be snaked down the throat for a detailed view of the stomach.
Hank Williams overdosed on drugs and alcohol.
Bill Gates was the first person ever to become a billionaire by age 30.
Earl Vickers started the Dollar Project, in which dollar bills were rubber-stamped as being lost, with a reward offered for their safe return.

ar trebui sa ma puna pe ganduri? (sursa)

dieta si varsta

nota: din categoria serioase, ca blogger nu permite categorii pe posturi

Am fost azi invitat sa vorbesc unui grup de liceeni de clasa a 10a sau a 11a (din Cosbuc) despre ce ar trebui sa faca un lider in situatii de conflict. Toate bune si frumoase, m-au impresionat, au fost foarte deschisi si dezghetatzi. Ne-am intins la discutii foarte interesante, teoria mea este ca tampirea populatiei in Romania incepe cu primii ani de facultate, in liceu inca esti suficient de candid, inocent si deschis pentru a gandi cat de cat liber. Ok, sunt nuante la greu, cineva cred ca m-ar si contrazice puternic, dar cred ca in general cam asa stau lucrurile.

Anyways, din vorba in vorba, am ajuns la subiectul macdonalds -- pe loc am facut un mic sondaj si vreo 15 din 18 parca spuneau ca prefera sa mearga acolo. Ca e cool, ca e bun.....mmmm, am incercat sa inteleg, dar nu prea am reusit. La replica mea - exista alternative mai ieftine, decente si cu optiuni mai sanatoase decat Mac - raspunsurile au fost ridicari din umeri de genul "yeah dude, whatever" si pana la mac is cool pentru ca e cool. Culmea, mai mult de jumatate vazuse sau stia despre Super Size me.

Asta m-a facut sa ma intreb - oare e doar o faza ce tine de varsta (oh, io am avut multe faze d-astea specifice perioadelor prin care treceam pe care nu le intelegeam mai tarziu) sau e ceva ce nu pot sa pricep. Daca cineva stie care e treaba, va rog luminatzi-ma.

Oricum, de o vreme ma cam preocupa fazele astea cu mancatul sanatos, o fi varsta. :)
Si, colac peste pupaza, Dragosh imi arata asta si asta. :D

in randul lumii

sau hai sa ingros randul inceput de Troniu si Alex. Matei, iata un exemplu live despre ce inseamna blogosfera si valurile pe care le poate crea. La o adica facem si un articol concluziv de 500 de cuvinte daca dai o bere :)

Deci...

1. Ati aflat vreodata informatii din vreun blog? Exemplificati.

Blogurile sunt sursa mea principala de stiri/informare. In general ce e in bloguri azi, de exemplu, apare in mass media in urmatoarele zile. In principiu citesc doua categorii de informatii: despre tehnologie si despre afaceri – zilnic citesc in jur de 250 de bloguri.

2. Ce parere aveti despre tendinta jurnalistilor de a publica materiale in weblog-uri?

Nu stiu de o astfel de tendinta in Romania, exista doar un singur journalist roman ce face asa ceva din cate stiu eu – in strainatate deja a devenit o practica in industrie. E un lucru foarte bun pentru cel putin 2 motive: (i)permite transmitere rapida de stiri si (ii)primesc feedback instantaneu de la cititori.

3. Care credeti ca sunt avantajele publicarii materialelor jurnalistice pe weblog? Dar dezavantajele?
Avantaje: vezi raspuns precedent plus ai posibilitatea sa cunosti o multime de oameni ce pot la randul lor deveni surse de stiri si iti pot adauga credibilitate.
Dezavantaje: daca ai spus vreo tampenie, ramane acolo batuta in cuie, chiar daca o stergi, va ramane in vreun cache pe care Google il gaseste.

4. Ati citit vreodata webloguri cu caracter jurnalistic? Exemplificati.
Nu stiu ce intelegi exact prin caracter journalistic – scrise de jurnalisti? Blogurile in general sunt facute cam ca si jurnalele, de referinta ar fi gigaom.com, techdirt.com, buzzmachine.com si o gramada de altele care nu imi vin acuma in cap :)

5. Credeti ca blogurile scrise de jurnalisti vor putea avea o influenta si o credibilitate mai mare decat materialele aparute in mainstream media? Comentati.
Da, cel putin eu nu prea cred ce citesc in ziare. Natura mediului pe care il ofera un tool de blog (i.e. rapiditatea si feedbackul instantaneu de la cititori) cu siguranta cantaresc foarte mult in credibilitatea pe care un journalist o poate obtine.

6. Pot fi considerate blogurile un canal de informare mai liber decit mass-media traditionale?
Evident. In primul rand nu prea exista interese in spatele celor care scriu bloguri, sau daca sunt, sunt recunoscute de la inceput. Apoi este relativ usor de verificat credibilitatea a ceea ce scrie pe blog (fact checking)

7. Credeti ca jurnalismul de tip weblog isi va gasi locul si pe piata romaneasca? Argumentati.
Romanii in general sunt rapizi in copiere de lucruri ce “merg” pe afara, asa ca ma astept sa apara. Insa asta depinde si de ritmul de innoire a jurnalistilor cu cei din randul tinerilor, care sunt comfortabili cu tehnologia in general si internetul si PC-ul in particular. Nu ma astept ca jurnalistii ce s-au format pe vremea lui Ceausescu si gandesc ca atunci sa fie printer ei. Asta pe partea de oferta (supply side). Pe partea de cerere, desi rata de penetrare a internetului in Romania e printer cele mai mici in Europa, sunt o gramada de oameni interesati de un astfel de produs. Verifica de exemplu top 10 de la trafic.ro – o sa vezi vreo 5 ziare in format electronic.

8.Comentati fenomenul weblog si penetrarea sa in Romania (nu neaparat d.p.d.v al weblogului jurnalistic)
E slab, e o nisa foarte mica, legata de in general de rata scazuta de penetrare a internetului mentionata mai sus. Cei care o fac in momentul asta sunt early adopters, in general oameni care au de-a face in viata de zi cu zi cu calculatorul si internetul. Eu cred ca o sa se schimbe lucrurile mai ales cand o sa fie promovate in mainstream media povesti de success legate de bloguri

pionierii de azi, utecistii de maine

deci sper ca sunteti la curent cu faptul CTP si-a luat lumea in cap si isi face gazeta -- treaba lui. Motivul insa pentru care s-a haiducit a fost ca, printre altele, actionarii Adevarului au decis ca ziarul va fi scris de persoane diferite de cele ce ii fac managementul - lucru normal in orice ziar normal din orice tara normala unde se (mai si) scrie pe bune nu numai la comanda. Boon, da omu' s-a ofuscat, ca e vedeta pensionarilor din Romania: "io, CTP, care fac presa de atat timp, sa nu fiu io in stare sa conduc un ziar??"

Pai ia uitati colea mostra de strategie de marketing la meseriasu' si judecati singuri:

"El [CTP] afirma ca nu a stabilit o pozitionare, un tiraj vindut de atins si un plan de actiune pentru urmatoarele luni: “Nu avem tendinte de marketing, avem doar o strategie obisnuita de publicitate”. Mircea Dinescu adauga: “Noi nu vom creste la umbra nimanui, asta este strategia noastra de publicitate”. " (d-aici)

miercuri, aprilie 06, 2005

asemanari sau Romania e Irlanda de acum 150 de ani

Horia face o observatie misto si pertinenta, e foarte comfortabil gandul ca peste 150 de ani str-stra-stra-nepotul meu o sa fie privit cu simpatie si respect in Europa, in ciuda faptului ca e roman. If that...

marți, aprilie 05, 2005

hmmm

citesc intai ieri pe fuga introspectiunea cu stramosii si cu abilitatile individuale mostenite de la ei si folosite la procesul de creare/distrugere de valoare specific oricarui individ care nu traieste ca sa zaca sau, poate mai realist, doar la supravieturiea in sens darwinistic. Hmmm, devin la fel de confuz ca si fraza de mai sus, imi da de gandit, dar aman pentru cand am timp. Nu am si ma loveste azi ca din senin postul numarul doi cu floarea, electronul si cu intrebarea, retorica de altfel, despre cum vom fi noi, voi, ei, ele peste trei mii de ani cand va veni, nu-i asa?, marea implozie, cu m mare si i mare.

Bai, adica...cine suntem si-unde mergem? Si de ce? Martzea la pranz. Cred ca mai am nevoie de o cafea...

luni, aprilie 04, 2005

tehnologia si marketingul pe intelesul tuturor

gasim la gazeta, Evenimentul Zilei, intr-o stire apropo de Gmail oferind 2 giga spatiu de stocare:

"Gmail a devenit popular in conditii destul de restrictive. O casuta de mail Google poate fi obtinuta doar la invitatia unui utilizator deja existent sau prin inscrierea pe o lista de asteptare."

Poate se oboseste cineva sa explice ca de aia a devenit Gmail popular, nu in ciuda acestui fapt. Strategia respectiva intra in categoria marketingului viral dar ar fi prea mult sa de cerut pentru cei care de abia sunt la abecedar sa scrie eseuri despre Eminsecu. Stiu, sunt al dracu', dar am de ce. :)

UPDATE: btw, via dragosh observ ca autorul articolului mai face o greseala elementara confundand bites cu bytes. Mie mi-a scapat la scanarea articolului - greseala le e semnalata si de un cititor de altfel.

romanica

nu il ratati pe Cornel Nistorescu din presa de azi -- "Nu avem de-a face doar cu niste facaturi de politicieni si cu niste caricaturi de functionari publici! Criza societatii romanesti este insotita (ca sa nu spun ca si alimentata intr-o masura) de o criza a presei. Si ea poarta responsabilitatea lungului proces al tranzitiei!" [link]

duminică, aprilie 03, 2005

emilie simon

auzita azi la radio delta, gugal ca de obicei, dat de saitul ei, precum si de un clip care este excelent (in QT). Super misto, pentru cei carora care le place si Kate Bush, Tori Amos sau Bjork. And Emilie is cute too. :)

strategia...care este

guvernul roman a mai pus-o de o strategie......de anticoruptie, care este ea, strategia . Care, ca orice strategie ce se respecta, are o misiune inca din capu' locului.

Este insa, din pacate, inca un document plin de cuvinte sau combinatii de cuvinte grele gen "deviere sistematica", "atribuirea către unii indivizi sau grupuri a unei parţi disproporţionate a bunurilor publice în raport cu contribuţia lor", sau "lezează această distribuţie universală şi echitabilă cu scopul de a aduce profit unor persoane sau grupuri". Si bineinteles ca nu este uitata fraza prezenta in orice document oficialca soarele in jurul caruia se invart toate planetele din cuvantarile si preocuparile politicienilor - "Până în anul 2007, conform angajamentelor asumate, România trebuie să se alinieze în totalitate la legislaţia şi bunele practici europene"

'var piaru' al dreacu', vorba unui profesor de-al meu....in loc sa vorbiti pe limba boborului care a trebuit sa dea spaga chiar azi la un gabor ce nu-si facuse planu' pe martie.

Inca o data, se dovedeste ca de fapt asta este doar o ascundere a impotentei in spatele cuvintelor si documentelor. Vorba unuia de zilele trecute -- DA este PSD + 16%. Mda, sunt cam prost dispus, din cauza asta.

vineri, aprilie 01, 2005

marean din nou

daca dati un google mic cu marean cuvant cheie, primul link e la resursa de fun :)

Dumnica sunt alegeri in Bucuresti btw, la masa de pranz azi am aflat ca in sondaje Videanu are 48%, Marean 24% si Piedone 15%. Cine dracu' e Piedone?

wireless gratis la poli

ca tot vorbeam de asta ieri --- uite si prima zona de acces wireless public pentru studentii din UPB, sponsorizata de Intel, normal, ca ei fac wireless cardurile. (sursa)

ce mai face lumea la servici

sau nici un efort nu e prea mic pentru a te face fericit. :) link

daca n-ai ce face

...da in ele. Am un prieten leton care pierdea nopti in sir on the real thing. :)

mangafaua is back

220.ro adica. Welcome back dude!